تعمیر مادربرد

آموزش تعمیر مادربرد رایانه به صورت کامل

تعمیرات مادربرد

آموزش تعمیر مادربرد به صورت کامل یک تعمیر کار مین برد باید بداند که قطعاتی که مرتبط به این برد است با چه ظرفتی میتواند روی مادربرد مونتاژ شود. خیلی از اشکالاتی که l ممکن است برای مادربردهای کامپیوتر بوجود اید در اثر مونتاژ نادرست کامپیوتر است. قطعاتی مانند رم، پردازنده CPU، منبع تغذیه Power، هارد دیسک و کارت گرافیک اگر همگون با مادربرد نباشد میتواند اشکالاتی را برای آن بوجود آورند.

آموزش تعمیرات مادربرد

بررسی درگاه های ورودی مادربورد:

درگاههای ورودی هر مادربرد مانند درگاه RAM و درگاه کارت گرافیک VGA و سوکت پردازنده CPU دارای ظرفیت مشخص میباشد… نکته مهمتر خنک نگه داشتن مادربرد و درون کیس است که مورد توجه کمتری قرار میگیرد.

 خیلی از مادربردها دارای هیت سینگهای خنک کننده هستند  و برخی دارای فن هستند. روی پردازنده هم فن بزرگی نصب میشود که درون همه کامپیوترها و حتی لپ تاپ ها مشاهده میشود. اگر این فن ها بدرستی کار نکنند و سیستم خنک نشود اشکالاتی را برای آن بوجود میآورند. گاهی فن در اثر گرد و غبار فراوان کند میچرخد و گاهی فاصله بین هیت سینگ فن و پردازنده ها باعث عملکرد نادرست آن میشود.

چیپست چیست؟

چیپست ها اجزای مرکزی مادربورد هستند و می تواند یک کنترل کننده باشند.ودرحقيقت چيپست ها عمليات حياتي ومهم نظير روتينگ داده ها ازهارد ديسك به حافظه وپردازنده را انجام مي دهد

يك تعريف ديگر از چيپست ها:

به دسته ای هوشمند از کنترل کننده های چیپ که روی مادربvرد قرارگرفته میشوند چیپست می گویند.

چیپست ها بصورت کاملا دقیقی به CPU متصل می شوند و نقش کنترل باس های آن را دارند بدون حضور چیپست نه رم نه باس های ورودی خروجی نمی توانند با CPU عمل خاصی انجام دهند.

چیپست پل شمالی:

ارتباط با CPU وکنترل فعالیت هایش با رم و فعالیت های پورت ای جی پی را نیز کنترل می کند.

چیپست پل جنوبی:

مدیریت وسایل ورودی و خروجی مثل یو اس بی ها، ساتا و موارد دیگررا برعهده دارد.

علائم خرابی مادربرد:

لازمه تعمیر مادربرد این است که شما با علائم خرابی این قطعه به خوبی آشنا باشید. در این صورت می توانید ایرادات آن را به موقع تشخیص داده و اقدامات تعمیری لازم را انجام دهید. یکی از اصلی ترین نشانه های خرابی مادربرد، کار نکردن کامپیوتر یا لپ تاپ است. به این معنی که دستگاه روشن می شود و صدای کار کردن فن نیز به گوش می رسد، اما نمایشگر روشن نمی شود. گاهی هم صدای هارد به وضوح شنیده می شود که در این صورت نیز به احتمال زیاد ایراد از مادربرد است.

اگر هریک از این موارد را در سیستم مورد استفاده خود مشاهده کردید، اقدام به تعمیر مادربرد کنید. در این حالت، معمولا چیپ های مادربرد دچار ایراد شده اند و یا اسلات های هارد و سایر قطعات دچار شکستگی یا خمیدگی شده اند. به خاطر داشته باشید که عدم تعمیر مادربرد در زمان مناسب و تداوم مشکلات این قطعه، می تواند زمینه ساز بروز ایراداتی در سایر بخش های دستگاه شود.

اهمیت تعمیر مادر برد:

مادربرد در حقیقت یک مدار الکتریکی است که بخش‌های گوناگون PC مانند واحد پردازنده مرکزی، حافظه دسترسی اتفاقی (RAM) و… بر روی آن سوار می‌شوند و بلاک‌های بسیار کاربردی و مهم دیجیتالی نظیربایوس(BIOS) در آن قرار گرفته‌اند. تعمیر مادر برد به این دلیل از اهمیت ویژه ای برخوردار است که  خرابی و کوچکترین اختلال در این قطعه به طور کلی دستگاه را از عملکرد می اندازد و مشکلات جدیدی را به دنبال خاهد داشت.

پیش نیازهای تعمیر مادربرد:

برای اعمال تعمیر مادربرد باید بتوان ساختار و بدنه اصلی مادربرد را موشکافانه بررسی کرد. این بررسی ها پیش نیاز هایی دارد که به بخش از آن اشاره می کنیم.

  • عیب یابی بخش پردازنده CPU و اشکالات متداول آن
  • عیب یابی بخش RAM و عیوب متداول که مین برد تصویر نمی دهد
  • پروگرام کردن بایوس مادربرد و طریقه دانلود و رایت روی آی سی Bios
  • شناخت تستر پردازنده CPU TESTER و کار با تستر رم
  • شناخت مادربردهای دستگاه های ATM و دستگاه های صنعتی
  • شناخت انواع مادربرد از لحاظ ساختار و رتبه بندی در ساپورت پردازنده ها مانند: Intel ,ASUS ,GIGA ,MSI ,SOLTECK ,ELITE
  • شناخت قطعات SMD الکترونیک روی مدار مین برد کامپیوتر
  • نحوه ولتاژ گیری مادربرد تا رسیدن به عیب

تعمیر مادربرد :

در آموزش تعمیر مادربرد برای اینکه پی به عیب ببریم ابتدا اشکالات ظاهری را بررسی میکنیم. این اشکالات در اثر عملکرد نادرست حافظه رم و پاور نیز بوجود می آید. پاور یا منبع تغذیه دائم به برق وصل میباشد که نوسانات ولتاژ تاثیر روی آن میگذارد. این نوسانات اگر توسط پاور کامپیوتر گرفته نشود به مادربرد آسیب میرساند. بخش تغذیه مادربورد بیشترین آسیب را در این مرحله میبیند. نیاز است قبل از اینکه بررسی کنیم که مادربرد آسیب دیده است قطعاتی که مرتبط به آن هست رو چک کنیم تا بتوانیم سریع تر عیب یابی کنیم. کارت گرافیک نیز در این مسئله دخالت دارد. بعد از اینکه رم ، سی پی یو ، پاور و کارت گرافیک را چک کردیم و متوجه شدیم که اشکال از مین برد است میتوانیم به عیب یابی و تعمیرات مادربورد آن بپردازیم.

از برخی از بوق هایی که مادربرد هنگام تصویر ندادن میزند میتوانیم نتایجی را درمورد اینکه کدام قطعه متصل به آن خراب است پی ببریم. بوق ممتد کشیده، بوق کوتاه و یکسره، بوق مقطع بلند نیز میتواند اخطار برای خرابی کارت گرافیک، پردازنده و حافظه باشد. تست رم با رم سالم دیگر و تست پردازنده با پردازنده سالم دیگر که از قبل داشتیم و روی سیستم دیگر کار میکرده از مواردی است که اگر توجه نشود ممکن است تعمیر مادربرد را خسته کننده کند. روی مادربرد قطعات الکترونیکی زیادی وجود دارد که معمولا روی مادربردهای سرور و نوت بوک یکی هستند.

 ابزارها در تعمیر یک مین برد با تعمیرات لپ تاپ یکی است. هویه، هوای گرم، اشتاینر، دستگاه آی آر، لوپ ، قلع کش، پنس ، مولتیمتر و غیره برای برداشتن، تست و اندازه گیری در تعمیر مادربرد بکار میروند.

در آموزش تعمیرات مادربورد برسی تفاوت های ظاهری المانهای الکترونیکی مابین PC (کامپیوتر) و لپ تاپ از جمله مواردی است که وقتی شما بتوانید مادربرد کامپیوتر را عیب یابی و تعمیر کنید میتوانید مادربرد لپ تاپ را براحتی تعمیر کنید..

 بعد از شناخت، تست و تعویض قطعات الکترونیکی مادربرد بلوک دیاگرام آن برای ارتباط این قطعات روی مدار مهم است. بلوک دیاگرام میتواند اطلاعات خوبی درباره اینکه این قطعات به چه صورت مرتبط اند کمک کند

چیپست ها کار اصلی را روی مین برد انجام میدهند. یعنی مانند سی پی یو عمل میکنند و وظیفه کنترل کلی مادربرد را دارند. پیچیدگی این قطعه روی برد و عملکرد آن باعث کارایی دستگاه میشود. مدار تغذیه در کنار ورودی سوکت پاور روی مین برد میباشد. . هر مادربرد بنابر اینکه چه اشکالی دارد روش تعمیر متفاوتی را داراست، بطور مثال:

 مین بردی که روشن می شود ولی تصویر ندارد روش تعمیرش با مین بردی که اصلا فن دستگاه نمیچرخد و تصویر نیز نمیدهد فرق دارد. این مسئله بر میگردد به مرحله ای که بدانیم چرا این اتفاق برای مادربرد افتاده است.

آموزش تعمیر مین برد:

برای اینکه به عیوب چیپ جنوبی برسیم باید بدانیم که این بخش چطور با بقیه قطعات الکترونیکی در ارتباط است. کنترل کننده های ورودی و خروجی را تست کنیم. پورت های ورودی و خروجی را بررسی کنیم که در این قسمت پورت یو اس بی USB اهمیت بیشتری دارد و در آخر بتوانیم فرکانس سازها و مدار ارتباطی سوئیچینگ که به چیپ مرتبط است را با مولتی متر مسیر یابی کنیم.

 مهمترین قسمت در آموزش تعمیر مادربرد بعد از شناخت قطعات و کار با ابزارهای تعمیرات مادربرد نقشه خوانی مادربرد و نحوه مسیریابی بورد است. خیلی از مادربردها دارای نقشه نیستند و باید بتوانیم از تجربه خود در مسیریابی کمک بگیریم. ما باید بتوانیم ارتباط این قطعات را روی بورد سالم کامپیوتر بدست آورده و تست کنیم تا روی برد خراب اگر جایی از مدار جریانی نداشت و یا قطع بود براحتی به آن برسیم. برای شروع میتوانید از مادربرد قدیمی تر استفاده کرد که آسیبی به آن نرسانیم. وقتی بتوانیم روی ماردبرد سالم مسیر یابی را یاد بگیریم وقتی مادربردی که خراب است و قطعی مدار دارد را بهتر میتوان درک کرد.

بیشترین خرابی روی مادربرد شامل

بخش تغذیه ، آی سی های اطراف رم، آی سی آی ا، چیپ شمالی ، چیپ جنوبی و بایوس دستگاه است..

اشکالات بایوس بسیار زیاد است این آی سی روی تمام مادربردها یافت میشود و حتی خیلی از مین بردهای حرفه ای تر دارای دو بایوس برای برنامه ریزی روشن شدن و عملکرد سیستم دارند. همانطور که گفته شد بایوس ای سی است که اطلاعاتی برای روشن شدن سیستم دارد و میتوان آن را بصورت دست نیز با روشن شدن سیستم تنظیم کرد.

بایوس مادربرد ارتباط مستقیم با پردازنده ها و چیپ ها روی برد دارد که وقتی سیستم روشن میشود توسط برنامه ریزی بایوس قطعات روی مین برد را بطور کامل چک میکند. با توجه به اینکه این قطعات سالم باشد مادربرد روشن میشود و تصویر میدهد. اشکالات بایوس با برنامه ریزی مجدد آن رفع میشود. دقت کنید که برنامه بایوس باید عینا مانند خود آی سی با شماره ای که روی آن درج شده باشد کپی شود.

تعویض چیپ مادربرد  :

یکی دیگر از دلایل خرابی مادربرد ، معیوب شدن چیپ های این قطعه است. معمولا در این شرایط، تنها با تعویض چیپ های شمالی یا جنوبی می توان مادربرد را تعمیر کرده و ایرادات آن را برطرف کرد. برای تعویض چیپ در تعمیرات مادربرد ، باید اول زیر و روی چیپ با حرارت مشخصی گرم شود. پس از این که پایه ها ذوب شدند، باید چیپ با استفاده از پنس مخصوص از مادربرد جدا شود.

سپس سطح چیپ تمیز شده و اضافات پایه قبلی جمع می گردد. در مرحله بعدی، سطح چیپ با یک لایه نازک خمیر فلاکس پوشانده می شود و داخل گیره ای مخصوص قرار می گیرد. پس از نصب شابلون در بالای چیپ، توپ قلع متناسب با چیپ و شابلون روی کل بخش های آن ریخته می شود. در نهایت سوراخ های خالی با برس مخصوص تمیز خواهند شد. معمولا پس از انجام این عملیات، عملکرد مادربرد به حالت عادی باز خواهد گشت.

پروگرام بایوس:

کپی بایوس با دستگاهی بنام پروگرامر انجام پذیر است. مدلهای TNM 2000 و TNM 5000 بهترین پروگرامرهای بازار ایران هستند که اکثر تعمیرکاران کامپیوتر از آن استفاده میکنند. برای برداشتن بایوس از روی برد از دستگاه هوای گرم استفاده کنید. حرارت زیاد به این آی سی ندهید تا آسیب بیشتری وارد نشود. از دستگاه هیتر خوب و با فشار باد مناسب استفاده کنید. همچنین دقت در جا زدن این قطعه روی مادربرد داشته باشید. مواردی مانند برعکس جا زدن و حرارت دادن مستقیم به این قطعه اجتناب ناپذیر است. با دریافت فایل اصلی بایوس از سایت اصلی و یا شرکت اصلی مادربرد و کپی مجدد روی آن اشکالات بایوس را میتوانید حل کنید. اگر بایوس پسورد دارد با رایت مجدد پسورد حذف میشود.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 4 میانگین: 5]

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*

    Call Now Button
    تمـاس با مــا

    09128894215